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Hazardous Materials Safety
Administration

Mr. David Hiromura Ref. No. 06-0043
NRS Logistics, Inc.

10 Bank St. Suite 1110

White Plains, NY 10606

Dear Mr. Hiromura,

This is in response to your letter dated February 16, 2006, and subsequent telephone
conversation with a member of my staff requesting clarification of the terms “hazmat
employer” and “offeror” under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts
171-180). You describe a scenario in which hazardous matenals are delivered to your
facility in a portable tank. Upon delivery, the driver disconnects from the trailer chassis,
leaving the portable tank to be unloaded by your employees. The carrier then returns to
pick up the portable tank for return shipment to its original offeror. Your questions are
paraphrased and answered below.

Q1. Are you an offeror for purposes of the HMR when your employees contact a carrier
to pick up a portable tank containing the residue of a hazardous material?

Al. Asprovided in § 171.8, an “offeror” is any person who: (1) performs, or is
responsible for performing, any pre-transportation function required under the
HMR for transportation of a hazardous material in commerce; or (2) tenders or
makes the hazardous material available to a carrier for transportation in commerce.
Pre-transportation functions are functions specified in the HMR that are required to
assure the safe transportation of a hazardous material in commerce, including, but
not limited to: (1) determining the hazard class of a material; (2) selecting a
packaging; (3) filling a packaging; (4) securin the closures on a filled or partially
filled packaging; (5) marking and labeling a package; (6) preparing a shipping
paper; (7) providing and maintaining emergency response information; and
(8) certifying that a hazardous material is in proper condition for transportation in
conformance with HMR requirements. If your employees perform any pre-
transportation functions to prepare the portable tank containing the residue of a
hazardous material for transportation in commerce, then you ar¢ an offeror for
purposes of the HMR.

Note that if you contract with the carrier to perform all pre-transportation functions
related to the residue shipment, including securing the closures on the portable
tank, preparing the shipping paper, providing emergency response information, and
certifying the shipment is in proper condition for transportation in conformance
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with HMR requirements, then you are not considered an offeror for purposes of the
HMR.

Q2.  Would your company be responsible for: (1) providing hazardous materials training
to your employees; (2) implementing a security plan; and (3) registering with the
Department of Transportation as a person who offers or transports hazardous
materials?

A2.  Generally, empty packagings containing a residue of a hazardous material must be
transported in the same manner as when they previously held a greater quantity of
the material. If your employees perform any pre-transportation functions to prepare
the residue shipment for transportation in commerce, then those employees must be
trained in accordance with requirements in Subpart H of Part 172 of the HMR.
Further, persons who offer for transportation or transport certain hazardous
materials in commerce are required to register with PHMSA in accordance with 49
CFR Part 107, Subpart G and to develop and implement a security plan in
accordance with Subpart I of Part 172. See the discussion under A1l above.

I hope this satisfies your inquiry. If we can be of further assistance, please contact us.

Sincerely,

Edward Mazzullo Dirécto
Office of Hazardous Materials Standards



Drakeford, Carolyn <PHMSA>

From: Gorsky, Susan <PHMSA> A _{__
Sent: Friday, February 17, 2006 10:54 AM "
To: Drakeford, Carolyn <PHMSA>

Subject: FW: Training et al é /73 .27
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Let's make this a request for interpretation and prepare a written response. Thanks. ( ?&

Susan

————— Original Message-----
From: dhiromura@nrs-logistics-usa.com [mailto:dhiromura@nrs-logistics-usa.com]

Sent: Thursday, February 16, 2006 5:21 PM
To: Gorsky, Susan <PHMSA>
Subject: Training et al

Susan,

Sorry I pushed the send button too soon. Great to see you at DGAC. The group always
appreciates your insights.

Just to follow up on our conversation, we have a customer who produces a non hazardous
product at their plant in the US. They receive a hazardous raw material in a UN portable
tank. Normally, the driver waits and after unloading is completed, takes the empty tank
away. Occasionally, unloading is delayed and so the driver unhooks and leaves without the
tank and chassis. When the unloading is completed, plant personnel call the driver to
return and pick up the empty tank.rz-isee

In regards to the actions involved in getting the empty tank picked up and taken back to
the carrier, does it make them a haz mat employer and thus have to register with DOT,
train, have a security plan, etc.

Thanks for your input on this. I'll be over at PHMSA during the morning of 2/17, so I may
get to say hello to you again! )

Thanks and best regards,
David

David Hiromura
NRS Logistics Inc.
914-422-"400



